Terbaru dari Team Tukang Fikir

“Adakah Anda Mahu Belajar Membina Bisnes Yang Lebih Tahan Lama Dengan Ilmu Costing Hari Ini?”

Ini transkrip video di atas.

Assalamualaikum wbt. Saya Mohd Alif Haiqal, saya akan berkongsi dengan tuan puan tentang kira kos bisnes.

Perkara pertama kita perlu tahu ialah…

Kenapa kita kena belajar kira bisnes?

(1) Kita perlu tahu bahawa sama ada cara kita guna itu betul atau salah.

Kalau cara kira salah, bermaksud semua proses akan salah. margin tak betul. Anggaran harga pun tak betul.

Sebab tu boleh jadi, lebih banyak sales, lebih rugi. Pelik tapi benar. Malah, banyak terjadi di sekeliling kita.

Ada juga kos yang kita masuk langsung tak munasabah. Kalau kos office , kos tetap. Kalau kos iklan, kita tak akan tahu selagi belum run iklan.

(2) Seterusnya, untuk tahu sama ada bisnes kita rugi atau untung.

Hal ini kerana, kita akan tahu baki margin yang tinggal dalam bisnes kita. Boleh jadi kurang boleh jadi rugi.

Ada lebihan untung, tak ada lebihan, rugi. Selain itu, boleh jadi semak semula kepada bisnes yang kita jalan.

Bagaimana boleh rugi? Bagaimana boleh untung?

(3) Ketiga, bagaimana mengurus kos?

Kita boleh urus kos dan bajet kos dalam bisnes kita.

Kita sebenarnya mahu optimumkan kos. apabila kos turun, profit naik dan sebaliknya.

Sekiranya kos sekarang RM10,000, dan turun RM9,000. Untung kita bertambah RM1,000.

Kalau kos RM10,000, jualan RM30,000. Untung RM2,000. Dengan kos sama, kita boleh buat jualan RM40,000.

Kita sudah tambah lagi RM1,000 tambahan untung tanpa extra cost.

“82% Bisnes Lingkup Kerana

Gagal Mengurus Wang Syarikat.”

Credit: Neil Patel

“5 Mindset Usahawan Yang Cepat Lingkup.”

Ini ialah dapatan kami selepas consult lebih 100 pemilik bisnes:

  1. Buat duit company macam duit sendiri.
  2. Tak kisah pasal kira kos, rasa jual murah lebih senang jual.
  3. Takut nak spend sebab takut rugi.
  4. Tak reti pusing duit. Akhirnya, cashflow sangkut.
  5. Malas nak catat duit pun masih terkial-kial.

“Masih belum terlambat untuk berubah.

Late is better than never.”

Kita semua pernah melakukan kesilapan ‘bodoh’ dalam perjalanan kita untuk menjadi lebih pandai.

Kami dulu pun tak terlepas terjerumus ke lembah kegelapan. And we already paid with high prices. Trust us. It’s really hurt.

Damn damn hurt.

Oleh sebab itu, kami dari Tukang Fikir spend selama 4 bulan untuk menghasilkan…

“TF Costing Vault – Lubuk Ilmu

KIRA KOS Bisnes Tuan.”

Highly recommend bagi tuan yang sedar diri bahawa ilmu kewangan penting bagi tuan yang serius mahu:

  1. Mula bisnes tanpa perlu pening kepala bab costing & pricing.
  2. Mengembangkan bisnes dengan mudah tanpa loan.
  3. Bisnes tuan tahan lebih lama dalam industri tuan.

Bagi tuan yang belum sedar, mungkin tuan terlepas pandang bahawa gaji pekerja, cukai, EPF, Socso, kos pengedaran ialah kos bisnes.

80% pemilik bisnes sendiri pun tak ambil gaji sendiri dari bisnes mereka. Ini yang terjadi rompakan duit syarikat sendiri.

“Jangan Buat Pelik!”

Kita orang bisnes. Kita tahu bahawa duit merupakan oksigen bagi bisnes kita. Duit ialah nombor. Angka bisnes.

Oleh itu, jangan kita buat pelik dengan langgar buat bisnes tanpa pengetahuan ilmu mengurus kewangan.

Sebab itu, kami di Tukang Fikir serius & komited untuk bantu tuan supaya bisnes lebih bertahan lama.

“Apa Yang Tuan Akan Belajar

Dalam TF Costing Vault Ini?”

Buat masa sekarang, kami sudah terbitkan 25 video bersiri mengenai kewangan.

 

Lihat tajuk di bawah:

Siri 1 – Apa itu Margin (2 minit 46 saat)

Siri 2 – Fungsi Margin (7 minit 4 saat)

Siri 3 – Jenis-jenis Kos yang ada Dalam Bisnes (5 minit 48 saat)

Siri 4 – Kenapa Kenapa kena Tahu Kira Bisnes (3 minit 35 saat)

Siri 5 – Margin Vs Markup (6 minit 11 saat)

Siri 6 – Kos Bisnes Dalam Laporan Kewangan (5 minit 12 saat)

Siri 7 – Cost of Sales (8 minit 2 saat)

Siri 8 – Contoh 1 Cost Of Sales (8 minit 11 saat)

Siri 9 – Contoh 2 Cost Of Sales (3 minit 11 saat)

Siri 10 – Contoh 3 Cost Of Sales (5 minit 48 saat)

Siri 11 – Alihkan Profit Margin (2 minit 54 saat)

Siri 12 – Cost Marketing Part 1 (4 minit 59 saat)

Siri 13 – Cost Marketing Part 2 (10 minit 45 saat)

Siri 14 – Cost Marketing Part 3 (12 minit 25 saat)

Siri 15 – Titik Pulang Modal/Breakeven (20 minit 11 saat)

Siri 16 – KPI Jualan (3 minit 51 saat)

Siri 17 – Margin Ejen/Stokis (5 minit 26 saat)

Siri 18 – Optimum Cost (10 minit 54 saat)

Siri 19 – Cashflow (7 minit 39 saat)

Siri 20 – Naikkan Jualan (4 minit 32 saat)

Siri 21 – Money Valuation (8 minit 25 saat)

Siri 22 – Bagaimana Mahu Mula Kira Bisnes (16 minit)

Siri 23 – Salah Faham Kira Bisnes Part 1 (6 minit 1 saat)

Siri 24 – Salah Faham Kira Bisnes Part 2 (3 minit 27 saat)

Siri 25 – Salah Faham Kira Bisnes Part 3 (3 minit 55 saat)

“Bagaimana Ilmu TF Costing Vault

Tambah Nilai Bisnes & Hidup Tuan?”

  • Tuan tahu mengira kos bagi produk/servis tuan.
  • Tuan tahu meletakkan harga yang betul bagi produk/servis tuan.
  • Tuan tahu jenis kos yang wajib tuan tahu.
  • Tuan tahu bagaimana membina & membaca laporan kewangan.
  • Tuan tahu cara menaikkan profit bisnes tuan.
  • Tuan tahu mengira kos marketing produk/servis tuan.
  • Tuan tahu optimize & tune kos sampai jadi terbaik.
  • Tuan tahu teknik lonjakkan jualan tanpa kos.
  • Tuan tahu ilmu cashflow supaya sentiasa sihat & bernafas panjang.
  • Tuan tahu break even point dalam bisnes tuan.
  • Tuan tahu meletakkan KPI jualan kepada staff sales tuan.
  • Tuan tahu meletakkan komisyen yang betul kepada ejen/stokis.
  • Tuan tahu untuk mula kira kewangan bisnes tuan.

Dari situ, tuan akan nampak…

“Impak Selepas Tuan Apply Ilmu TF Costing Vault.”

Ini bukan kami syok sendiri.

Tapi feedback pemilik bisnes yang sudah mengambil sesi consultation dari kami.

 

  1.  Kos mendapatkan prospek lebih rendah.
  2. Kos mendapatkan pelanggan lebih rendah.
  3. Kos mendapatkan jualan yang lebih tinggi, lebih murah.
  4. Oleh itu, keuntungan tuan meningkat double & triple.
  5. Margin untung tuan meningkat tanpa kos.

“Berita Gembira.”

Target kami untuk buat sampai cecah 100 video. Supaya lebih banyak ilmu tuan boleh guna dalam bisnes tuan.

Komitmen kami, sebulan 3-5 video baru. Kami boleh release banyak sekaligus tapi kami tidak mahu tuan overload.

Sekarang, ini…

“Berita Buruk.”

Apabila semakin bertambah video baru, maka bertambah juga kos yuran untuk tuan dapatkan ilmu kewangan bisnes ini.

Oleh itu, cadangan kami, tuan wajib dapatkan TF Costing Vault ini segera dengan harga yang paling berbaloi.

“Siapa Trainer Tuan?”

Tuan Alif Haiqal merupakan CEO bagi brand Herba Tok Aki.

Beliau berjaya membawa brand Herba Tok Aki ke aras yang lebih tinggi dengan disiplin SOP & kewangan yang sangat teliti.

Belajar daripada beliau bagaimana mengurus syarikat dengan lebih baik.

“Berapa Yuran Akses TF Costing Vault?”

Buat masa sekarang, kami open kepada 100 pembeli terawal.

 

Hanya RM150 sahaja.

 

Kemudian, akan jadi RM250.

Dan, harga akan bertambah seiring bertambahnya lagi video kewangan sampai capai target kami 100 video.

“Tanya Apa Sahaja Dalam Group Private.”

Kami tak akan tinggalkan tuan terkial-kial. Support melalui email ialah percuma sahaja bagi semua pembeli.

Namun, sekiranya tuan mahu support yang lebih baik. Kami akan wujudkan Group FB khas supaya tuan boleh tanya.

Tuan tanya sahaja. Trainer & pembantu akan bantu beri cadangan jawapan kepada permasalahan tuan.

Ada masa, trainer sendiri akan buat video untuk menerangkan cadangan jawapan supaya tuan lebih mudah faham.

Selain itu, trainer akan provide 3-5 video baru setiap bulan minimum selama 6 bulan. Best kan?

Tapi, kami ada cas tambahan RM100. Hal ini kerana kami mahu entertain yang serius nak belajar sahaja.

“Belajar Tanpa Risiko.

Kami Sedia Refund Kalau Tuan Rasa Tak Berbaloi.”

Ini satu lagi kesungguhan kami untuk bantu tuan mendalami lebih lanjut mengenai ilmu kewangan bisnes.

Kami nak tuan belajar dahulu puas-puas. Tanya soalan banyak-banyak kepada trainer.

Kemudian, decide sama ada tuan rasa berbaloi atau tidak.

Berbaloi? Alhamdulillah. Kami akan terus bagi yang terbaik untuk tuan.

Tak berbaloi? Dalam tempoh 30 hari dari pembelian tuan, request refund daripada support team kami.

“Bagaimana Cara Daftar?”

Ramai yang pilih untuk pakej VVIP. Namun, kami tidak halang untuk tuan ambil pakej Premium.

Hal ini kerana: Dengan pakej VVIP, dapat 3-5 video baru setiap bulan dan dapat Group FB Support.

 

Klik sahaja yang mana tuan mahu.

“Ada soalan atau masalah pembayaran?”

Tuan boleh terus hantar emel ke absdigitalhq@gmail.com.

Team kami akan respon dalam tempoh 12-48 jam.